Rólunk

Az EHTTA egy tagságon alapuló szervezet, amely a történelmi fürdővárosokat képviseli Európában.

Az Európa Tanács 2010-ben hivatalosan is a Történelmi Fürdővárosok Európai Útja program irányítójává nyilvánította a Kulturális Utak (Cultural routes) program részeként.

Az EHTTA hat alapító taggal jött létre 2009-ben Brüsszelben (Belgium): Acqui Terme (Olaszország), Bath (Egyesült Királyság), Ourense (Spanyolország), Salsomaggiore Terme (Olaszország), Spa (Belgium), and Vichy (Franciaország). Többen közülük részt vettek abban a 3 éves úgynevezett “Thermal Europae” magyarul Termál Európa (Culture 2000 Programme) együttműködési programban, amely az európai termál örökség értékelését és megóvását tűzte ki célul és szenvedélyesen dolgoztak együtt azon, hogy létrejöjjön egy állandó hálózat.

Ennek eredményeként az EHTTA non-profit szervezetként jött létre, amelynek célja Európa termál, művészeti és kulturális örökségének védelme és támogatása. Az Európai Tanács 2010-ben 30 másik “úttal” együtt hivatalosan is elismerte, mint Európai Kulturális Utat.


A tagok városok és régiók, amelyek egytől egyig gazdag történelmi és kulturális múlttal büszkélkedhetnek, mindemellett az ásványokban gazdag termálvizeik gyógyítanak és jó közérzetet biztosítanak.

 
 
39

Aktív tagok

12

Társult tagok

2010

Kulturális útvonalunk kinyilvánítása

 

Célkitűzéseink

Megerősíteni az együttműködéseket az európai termál fürdővárosok között nemzetközi szinten is, elősegíteni a megszerzett tapasztalatok és a bevált jó gyakorlatok megvitatását közigazgatási- és/vagy helyi kulturális-, szociális- és gazdasági érdekcsoportok között.
Európai szinten népszerűsíteni a hálózatot szoros együttműködésben az európai intézményekkel és az európai programok támogatását élvezve, felhívni a figyelmet az európai fürdővárosok sajátosságaira és azok megóvására.
szoros együttműködésben az európai intézményekkel és az európai programok támogatását élvezve, felhívni a figyelmet az európai fürdővárosok sajátosságaira és azok megóvására., elősegíteni a fürdővárosok fejlesztési politikájának összehangolását szem előtt tartva a fenntartható fejlődést.
Kutatások, elemzések, tanulmányok, és statiszikák készítése, támogatása és népszerűsítése a fürdő szektorban, elsősorban a történelmi és művészeti örökségek vonatkozásában, figyelembe véve a kulturális és jogi szempontokat.
5. Fejleszteni egy európai turisztikai terméket,amely nemzetközi szinten értékesíthető (gazdasági hasznot tud hozni a fürdővárosoknak).

Az Európa Tanács Kulturális Útja

TheA Történelmi Fürdővárosok Európai Útja egyike a 38 darab, Európa Tanács által bejegyezett út közül, amelyek olyan témákat helyeznek előtérbe, mint Európa kulturális öröksége..

A Kulturális Utak Programot az Európa Tanács indította útjára 1987-ben, talán Európa leghíresebb zarándokútjával, a Santiago de Compostela úttal, amelyet az európai egyesítés és identitás szimbolúmává választottak, amilyen Európa volt, a közös tapasztalatcserék és találkozások olyan emberek között, akik különböző háttérrel, nemzetiséggel és világnézettel rendelkeznek. Azóta lineáris és tematikus útvonalak csatlakoztak a Programhoz, amely több mint 3 évtizede népszerűsíti a kulturális értékeket, hozzájárulva ezzel a kulturális turizmus és a gazdaság fejlődéséhez.

2010-ben a Történelmi Fürdővárosok Európai Útját hivatalosan is elismerték, mint az Európa Tanács Kulturális Útját, összhangban a CM/Res (2007)12. számú határozatával. A tanúsítvány kiadásával ez a nemzetek közötti intézmény elismerte az európai termálvíz-hagyományok értékét és egyedülállóságát, közreműködésével hozzájárul a kontinens történelmének és identitásának megőrzéséhez. Azóta az EHTTA irányítja ezt a folyamatosan működő hálózatot, elszántan küzdve a fürdővárosok integrált fejlesztéséért és örökségük megőrzéséért.

Az Európa Tanács Kulturális Út Programjának részese lenni meglehetősen fontos az EHTTA és tagjai számára, mivel ez lehetőséget ad közel 40 másik tematikus kulturális út gyakorlati tapasztalatait megosztani egymással és pénzügyi forrásokra pályázni.

TAGSÁG

Aktív tagok


Települések, amelyek szigorú feltételek alapján kaphatják meg a fürdőváros címet. Meg kell felelniük az EHTTA által felállított követelményeknek.

Társult tagok


Olyan egyesületek és régiók, amelyek elkötelezettek az EHTTA és a Kulturális Út által megfogalmazott célok iránt.

Nemzetközi tagok


Európán kívüli fürdővárosok, amelyek történelmi gyökerei bizonyítottan kapcsolódnak az európai gyógyvíz kultúrához.

TAGSÁGI FELTÉTELEK

  • Az adott ország az Európa Tanács tagja kell, hogy legyen.

  • A város története, mint termál fürdőváros a 19. századra vagy korábbra nyúlik vissza.

  • Működő forrásokkal rendelkezik, amelyeket ma is használnak fürdőzésre és fogyasztásra, az erre a célra kialakított gyógyfürdőkben.

  • 4. Hagyománya van a kulturális rendezvényeknek a megfelelő infrastruktúra biztosításával: színházak, koncerttermek, kaszinók, pavilonok.

  • Magas színvonalú szálláshelyek biztosítása speciális szolgáltatásokkal, amelynek központjában a gyógyvíz áll.

  • Az építészeti örökség legalább a 19. századig eredeztethető vissza a gyógyvíz tekintetében, a balneoterápiával összefüggésbe hozható épületek műemlékvédelem alatt állnak.

 

CSATLAKOZZON AZ EGYESÜLETÜNKHÖZ MA